Shotgun Forum banner

28 gauge

7.3K views 91 replies 43 participants last post by  Shotar1  
#1 ·
Czy tylko mi się wydaje, że strzelby kalibru 28 stają się bardziej popularne?

#2 ·
RoaminWade,

Tak, osoby z pokolenia wyżu demograficznego kupują więcej strzelb kalibru 28, ponieważ osoby z pokolenia wyżu demograficznego starzeją się i chcą lżejszych strzelb do polowania, zwłaszcza na głuszce i słonki. Posiadam 4 strzelby SXS kalibru 28 i jedną O/U. Jestem prawdopodobnie wyjątkiem od reguły, jednak wciąż poluję na głuszce i słonki i mam obecnie ponad 70 lat. Kupiłem wszystkie z wyjątkiem jednej z tych strzelb kalibru 28 w ciągu ostatnich 5 lat.

Wszystkiego dobrego,

Pine Creek/Dave
L.C. Smith Man

#4 ·
RoaminWade,

Tak, boomersi kupują więcej strzelb kalibru 28, ponieważ boomersi się starzeją i chcą lżejszych strzelb do polowania, zwłaszcza na głuszce i słonki. Posiadam 4 strzelby SXS kalibru 28 i jedną O/U. Jestem prawdopodobnie wyjątkiem od reguły, jednak wciąż poluję na głuszce i słonki i mam obecnie ponad 70 lat. Kupiłem wszystkie, z wyjątkiem jednej, te strzelby kalibru 28 w ciągu ostatnich 5 lat.

wszystkiego dobrego,

Pine Creek/Dave
L.C. Smith Man
Mam Wingmaster w kalibrze 28. Podoba mi się. Mam 53 lata, więc jestem poza tym etapem w życiu, przez który przechodzą mężczyźni w wieku 20 lat, gdzie każda strzelba musi być kalibru 12. 😂

Uważam, że kaliber 20 jest bardziej wyróżniającym się kalibrem strzelby. Wiesz, jak bardziej "dżentelmeński" i tym podobne. Teraz patrzę na kaliber 28 jako świetną opcję w tym samym duchu. Zrobi wszystko, czego chcę w polowaniu na wyżynach.
Pamiętam również, że kilka lat temu pracowałem w sklepie z bronią, gdzie naboje kalibru 12 i 20 były bardzo trudne do zdobycia... ale zawsze były jakieś naboje kalibru 28 z 7,5 i/lub 9 śrutami.

#7 ·
To jak łowienie rekinów z żyłką 6# mono (z wyłączeniem TSS). To jest sprzeczne z intuicją, gdy myśliwi z kalibrem 28 używają ładunków 1 uncji!
Na co polujesz, na pterodaktyla? Nie miałem problemu z zabijaniem dzikich przepiórek, słonek i bażantów z ładunkiem 3/4 uncji z kalibru 28.

#11 ·
Pomocne jest wiedzieć, że ładunek 3/4 uncji 28 gauge jest lepszy niż ładunek 7/8 uncji 20 gauge, w broniach o wadze od 5 3/4# do 6 1/4#.

Dobrze jest wiedzieć, że broń 28 gauge istnieje poniżej 5 3/4# dla tych, którzy noszą broń znacznie częściej niż z niej strzelają.

Jest to aspiracyjne, aby wiedzieć, że strzelcy 28 gauge są często lepszymi i mądrzejszymi strzelcami niż wielu z tych, którzy strzelają z innych kalibrów.....daje cel, do którego można strzelać.👍
Wygląda na małostkowe

#14 ·
Czy tylko ja tak mam, czy strzelby kalibru 28 stają się bardziej popularne?
Tylko ty.

„Zazwyczaj sprzedajemy 80 procent kalibru 12, 15 procent kalibru 20, a pozostałe 5 procent to reszta”, mówi Dan Compton, kierownik linii produktów Federal Premium. „Amunicja kalibru 16 odnotowała stały wzrost popytu w ciągu ostatnich ośmiu lat. Wynika to głównie ze zwiększonej oferty firm produkujących broń w lekkich strzelbach do polowań na ptactwo. Wcześniej kaliber 28 odnotował gwałtowny wzrost popularności.”

#15 ·
Wszystko, co wszyscy powiedzieli w tym wątku, jest prawdą. Ale jest jeszcze jedna rzecz. Czynnik fajności.

Wielu z nas dorastało bez dużej ilości pieniędzy. Strzelaliśmy do tego, co było tanie. Ale czytaliśmy Gene Hill, Biblię Strzelców Upland i The Upland Shooters Life i wiele innych.

A teraz mamy trochę dochodu do dyspozycji i niewiele czasu. I wielu z nas nie mieszka tam, gdzie jest obfitość dzikich ptaków. A 28 może łatwo zabić wszystkie ptaki hodowane w zagrodach.

Więc strzelamy z fajnych broni w fajnych kalibrach.

Życie, życie boomerów, jest zbyt krótkie, by strzelać z brzydkich broni.

#16 ·
Wszystko, co wszyscy powiedzieli w tym wątku, jest prawdą. Ale jest jeszcze jedna rzecz. Czynnik fajności.

Wielu z nas dorastało bez dużej ilości pieniędzy. Strzelaliśmy do tego, co było tanie. Ale czytaliśmy Gene Hill, Biblię Upland Shooters i The Upland Shooters life i wiele innych.

A teraz mamy trochę dochodu do dyspozycji i niewiele czasu. I wielu z nas nie mieszka tam, gdzie jest obfitość dzikich ptaków. A 28 może z łatwością zabić wszystkie ptaki hodowane w zagrodach.

Strzelamy więc z fajnych broni w fajnych kalibrach.

Życie, życie boomerów, jest zbyt krótkie, by strzelać z brzydkich broni.
Dobrze sformułowane i powiedziane. 👍👍

#17 ·
Nie, strzelby kalibru 28 nie są nową modą. Są popularne od ponad wieku. W latach sześćdziesiątych strzelałem z zamkowego karabinu .410. Była to strzelba według wszystkich kryteriów i nie nowość. To samo dotyczy dzisiaj, strzelcy i kupujący mają wybór. Strzelby nie są jak żony, można mieć więcej niż jedną.

Poszedłem na polowanie na gęsi z przyjacielem, który miał pożyczoną strzelbę jednostrzałową kalibru 10. Nie mogłem przestać się śmiać, to było takie duże! Łuski wyglądały jak sztabki dynamitu. Wszystko zależy od naszego postrzegania tego, co jest właściwą proporcją dla danego zadania. Małe ptaki, małe strzelby. Duże ptaki, większe strzelby. Twój wybór, co stanowi małe i duże. Tak wiele możliwości, tak mało czasu.

#19 ·
Nie, strzelby kalibru 28 nie są nową modą. Są popularne od ponad wieku. W latach sześćdziesiątych strzelałem z zamka .410. Była to strzelba według wszystkich kryteriów i nie nowość. To samo dotyczy dzisiaj, strzelcy i kupujący mają wybór. Strzelby nie są jak żony, można mieć więcej niż jedną.

Cały czas mówię: ''Prawo mówi, że mogę mieć tylko jedną żonę i mogę mieć tyle broni, na ile mi pozwoli.''

Strzelam z 28ga od dłuższego czasu, ale strzelam ze wszystkich kalibrów.

#20 ·
Mam wystarczająco dużo strzelb, że gdybym musiał je wszystkie przenieść, potrzebowałbym dwóch kursów moim pickupem, żeby to zrobić. W tym stosie broni jest jeden kaliber 28. Ta 28 jest używana raz w roku w Georgii do polowania na przepiórki w sosnowym lesie, jedno z tych starych południowych polowań z krawatem, wozami i czterodaniową kolacją w polu... tradycja. Obecny aspekt mody jest uroczy, ale to tylko to... moda. Nie ma nic magicznego w kalibrze 28, to tylko kolejny powód, żeby kupić kolejną broń... co jest tak samo dobrym powodem jak każdy inny.

#25 ·
W zeszłym roku skończyłem 60 lat i spędziłem 3 miesiące pomagając w opiece nad moją 94-letnią mamą, która była w doskonałym zdrowiu, dopóki nie upadła w domu. Ostatnie 3 miesiące były trudne, ale spędziłem z nią dużo czasu. Pewnej niedzieli, po ciężkim dniu, gdy zasnęła, zacząłem szukać w internecie Browning 28g CXS. Zawsze chciałem mieć 28g i to doświadczenie uświadomiło mi, że czas mija zbyt szybko, żeby nie strzelać z czegoś, co chcę. Zamówiłem jeden. To było terapeutyczne, potrzebuję tego zakupu. Najlepsza decyzja w życiu! Teraz, kiedy z niego strzelam, myślę o mojej mamie i uważam to za dar od niej.

#29 ·
Miałem 60 lat w zeszłym roku i właśnie spędziłem 3 miesiące pomagając opiekować się moją 94-letnią mamą, która była w świetnym zdrowiu, dopóki nie upadła w domu. Ostatnie 3 miesiące były trudne, ale spędziłem z nią dużo czasu. W jedną niedzielę po ciężkim dniu, kiedy zasnęła, zacząłem szukać w internecie Browning 28g CXS. Zawsze chciałem mieć 28g i to doświadczenie uświadomiło mi, że czas mija zbyt szybko, żeby nie strzelać z czegoś, co chcę. Zamówiłem jeden. To było terapeutyczne, potrzebuję tego zakupu. Najlepsza decyzja w życiu! Teraz, kiedy z niego strzelam, myślę o mojej mamie i uważam to za prezent od niej.
Świetne podejście i determinacja!

#27 ·
Kupiłem strzelbę Ithaca Model 37 kaliber 28, ponieważ jestem fanem Ithaca. Nigdy nie myślałem, że będę jej często używał. Okazuje się, że jest to Terminator bażantów. Jestem zdumiony, jak celny jestem z tą bronią - i jak zabójcza jest. Strzelam amunicją Fiocci Golden Pheasant #5.

#28 ·
Myślę, że to kwestia kultury/ego. Przypomina mi to późne lata 70., kiedy nastąpił wzrost popularności wędkarstwa ultralekkiego. Mówienie o super czułym dotyku i delikatnych prezentacjach, bla, bla, bla. Ale faceci, którzy chcieli chwalić się swoimi umiejętnościami z „ultralekkim” sprzętem, nawijali na małe kołowrotki żyłkę 10–12 funtów, a nie żyłkę 4 funtową, do której były przeznaczone. Widzimy coś podobnego w przypadku obecnego tłumu 28 ga: komory 3 calowe, TSS itp.

Moja fascynacja 28 ga zrodziła się pewnego popołudnia, kiedy oglądałem American Sportsman z moim dziadkiem, gdzie po raz pierwszy dowiedziałem się o małej broni. Została później wzmocniona przez pisma takich osób jak Gene Hill, który wychwalał mały kaliber 28 jako lekką, zręczną broń do takich przedsięwzięć jak strzelanie do gołębi i polowanie na słonki.

Moim zdaniem 28 ga powinna być smukłym SxS lub O/U z lufami 26” lub 28” z czokiem IC/M i ważyć mniej niż 6 funtów. Strzelałem do wielu gołębi, kilku przepiórek i kilku słonek z 3/4 uncji #8, a także sporo bażantów z 3/4 uncji lub 7/8 uncji #6 nad dobrym psem wskazującym, gdzie strzały wynoszą około 15–20 jardów. Strzelałem nawet do kilku kaczek leśnych z 7/8 uncji #7,5 wzdłuż małego strumienia, gdzie strzały były w odległości 25 jardów w czasach przed wymogami dotyczącymi nietoksyczności. Ale nigdy nie czułem potrzeby, aby próbować zapakować coś niezwykłego do małej broni i zabrać ją do dużego schronu dla kaczek wodnych lub do dołu gęsiego.

60 lat po tym, jak zafascynowałem się małym 28 ga, wciąż jestem nim zafascynowany i po prostu cieszę się małą bronią za to, czym jest, bez zainteresowania próbą zrobienia z niej czegoś, czym nie jest.

#30 ·
To broń. Ma swoje miejsce, tak jak każda inna. Czy lepiej nadaje się do niektórych czynności, bardziej niż do innych? Jasne, że tak. Z drugiej strony, ilu z nas użyłoby 12ga. 3", 1-1/2oz, #4, do słonek, gołębi, przepiórek, kaczek krzyżówek itp.?
Ładunki 3/4oz do 1oz mogą pokryć sporo zainteresowań strzeleckich. Po prostu nie obejmą ich wszystkich.
Wciąż próbuję zrozumieć niepokój związany z ładunkiem 1oz w łusce 28ga?? Dlaczego potrzebuję 20ga, żeby strzelać ładunkami 1oz?? Jeśli działa i ci się podoba, używaj go. Wydaje się, że nie odwracamy równania i nie pytamy, dlaczego ludzie, którzy ładują łuski 12ga. ładunkami 1oz, nie kupują 20 gauge lub 16ga?

#32 ·
Panowie,

Strzelba 28 gauge ma swoje zastosowania, szczególnie w lasach Grouse & Woodcock, ale nikt nikogo nie zmusza do zakupu i używania takiej. Kupuj i używaj dowolnej broni, która Cię uszczęśliwia, zostań członkiem NRA i promuj posiadanie broni wszelkiego rodzaju.

wszystkiego najlepszego,

Pine Creek/Dave
L.C. Smith Man

#36 ·
Do tej pory opierałem się pokusie kupienia strzelby kalibru 28. Z dwoma strzelbami kalibru 20 o wadze 6,5# po prostu nie widzę sensu kupowania strzelby kalibru 28. Nie będzie dużo lżejsza i po co płacić więcej za amunicję? Mogę strzelać z pocisków 3/4 lub 7/8 ozw ze strzelby kalibru 20.
Jeśli posiadasz strzelbę kalibru 20, nie ma potrzeby ani korzyści z kupowania strzelby kalibru 28. Pociski kalibru 20 o wadze 3/4 uncji to to samo zwierzę co pociski kalibru 28 o wadze 3/4 uncji od A do Z. Dżentelmen w klubie właśnie kupił strzelbę kalibru 28, ale nie przeładowuje. To szaleństwo, chyba że jesteś zrobiony z pieniędzy. Pociski kalibru 20 o wadze 3/4 uncji kosztują ułamek ceny pocisków kalibru 28 o wadze 3/4 uncji i ta sama broń w ramie.

#34 ·
Czy stają się bardziej popularne? Wydaje się, że tak, ale wydaje się, że wszystkie podkalibry stają się bardziej popularne. Kupiłem swoją pierwszą 28 ga około 25 lat temu do skeetu. Lubiłem używać mojej 20 ga, więc pomyślałem, dlaczego nie zejść niżej i bardzo rzadko używać 12 do skeetu do dziś. Strzelam tylko do skeetu dla zabawy i zawodów klubowych. Używam również ga do głuszców w północnym Wisconsin. Zeszłej zimy kupiłem starszy Winchester 101 28 ga z lufami 26" i dałem go rozwiercić do sk/sk. Stał się jednym z moich ulubionych strzelców. Nie sądzę, żeby to była kwestia ego czy moda. Nie widzę, żeby sportowcy, którzy je kupują, szybko je sprzedawali. Jak powiedział Dave, starzejemy się i szukamy czegoś lżejszego. Wielu z nas polowało całe życie, jest całkiem dobrymi strzelcami i jest pewnych siebie w polowaniu i strzelaniu z mniejszej strzelby ga. Jak powiedziałem, nie widzę, żeby sportowcy, którzy je kupują, szybko je sprzedawali, ale ich dzieci mogą mieć inną historię.

Udanych łowów dla wszystkich.​

#35 ·
Zacząłem polować z kalibrem 12, a następnie strzelać do rzutków z kalibru 12. Lata noszenia tego ciężkiego kalibru 12 SxS na ptactwo łowne przekonały mnie do przejścia na lżejszą broń, wziąłem kaliber 20. Używałem 20 przez wiele lat.
Potem kolega od strzelania i polowania, który był zaskoczony niektórymi moimi strzałami do bażantów, powiedział, że powinienem spróbować kalibru 28. W 1993 roku natknąłem się na kombinację 20/28 i używałem kalibru 28 wyłącznie do ptaków łownych, a czasem do skeetu i strzelania do rzutków. To taka frajda, że nie wyobrażam sobie, żeby nie używać kalibru 28.
Jeśli nie masz 1, nie wiesz, czego ci brakuje (y)