Shotgun Forum banner

Środek do czyszczenia ssania

3K views 28 replies 22 participants last post by  zolepsolep  
#1 ·
Czyściłem swoje czoki szczotką miedzianą na wiertarce akumulatorowej i czasami to działało, ale czasami nie bardzo, więc potrzebna była cierpliwość i płynne środki czyszczące.

Uwielbiam majsterkować i mam trochę narzędzi, żeby to robić. Więc wytoczyłem sobie uchwyt, a także wyciąłem CNC kawałek mosiądzu, aby zrobić skrobak. To dość prosty projekt, który działa naprawdę dobrze i używam i testuję jeden od kilku miesięcy.

Więc zrobiłem jeszcze kilka, które rozdaję niektórym kolegom strzeleckim, aby przetestować i upewnić się, że robią to, co moim zdaniem powinny. Dam też kilka znajomym na Boże Narodzenie.

Większość uchwytów jest z amerykańskiego orzecha włoskiego. Z odrobiną pekanu z kawałka drewna opałowego, który uratowałem.

#2 ·
Ciekawe elementy i świetna robota z drewnem! Właśnie wyczyściłem dwa czoki do mojej 28ga, które z jakiegoś powodu ulegają zabrudzeniu przy użyciu niektórych przybitki w moich ładunkach. Doszło do tego, że moczyłem je w acetonie przez chwilę, zanim potraktowałem je szczotką do przewodu w uchwycie wiertarskim. Myślę o potraktowaniu ich preparatem Eezox, żeby zobaczyć, co się stanie.

#3 ·
#6 ·
To bardzo dobra robota! Gratulacje.
Osobiście czyszczę czoki w ten sam sposób, w jaki czyszczę zabrudzone komory/lufy: Odcinam kilka pasm od podkładki Frontier Big 45 i owijam je wokół mosiężnej szczotki do przewodu, a następnie umieszczam szczotkę w wiertarce akumulatorowej ........ wyrywa śmieci od razu.

#8 · (Edited)
Wkładam mosiężną szczotkę (zamontowaną na przedłużce 4") do mojej wiertarki stołowej, która jest ustawiona na najwyższą prędkość. Zalać rurę dławika preparatem Ed's Red i dać jej obroty.
Rura rozgrzewa się naprawdę szybko, w około 8 sekund, więc zrobiłem drewniany uchwyt.
Całkowite wyczyszczenie ID rury zajmuje około 20 sekund.

#10 ·
Kupiłem jeden z nich od MTBKN. Jest bardzo skuteczny. Dobrze leży w dłoni, a krawędź wycina osady węglowe prosto z czoków. Konstrukcja pozwala na uzyskanie dobrej dźwigni. Trochę przypomina to wydrążanie jabłka. Mieści się w mojej torbie strzeleckiej i czyści wnętrze lufy w kilka sekund bez użycia dużych narzędzi ani chemikaliów. Jeśli jestem w garażu, używam tego narzędzia, a następnie poprawiam je wiertarką 18 V ze szczotką drucianą. Dobrze je czyści.

#11 ·
Mam jedno z narzędzi do skrobania dławików. Lubię to. Używam go do skrobania mocno powlekanych tworzywem sztucznym dławików przed ostatecznym czyszczeniem szczotką z brązu. Do szczotki używam jej przymocowanej do krótkiego pręta czyszczącego w wiertarce o zmiennej prędkości. Działa szybko i wykonuje świetną robotę. Węże do otworów nie czyszczą dławików. Mosiężne szczotki, trochę rozpuszczalnika i wiertarka sprawiają, że dławiki błyszczą jak nowe.

#22 ·
Czyściłem swoje czoki szczotką miedzianą na wiertarce akumulatorowej i czasami to działało, ale czasami nie bardzo, więc potrzebna była cierpliwość i płynne środki czyszczące.

Uwielbiam majsterkować i mam trochę narzędzi do tego. Więc wytoczyłem sobie uchwyt, a także wyciąłem kawałek mosiądzu na frezarce CNC, aby zrobić skrobak. To dość prosty projekt, który naprawdę dobrze działa i używam i testuję jeden od kilku miesięcy.

Więc zrobiłem jeszcze kilka i rozdaję je kilku kolegom ze strzelnicy, aby przetestować i upewnić się, że robią to, co moim zdaniem powinny robić. Dam też kilka znajomym na Boże Narodzenie.

Większość uchwytów jest z amerykańskiego drewna orzechowego. Z odrobiną pekanu z kawałka drewna opałowego, który uratowałem.

View attachment 130814
View attachment 130811
View attachment 130810
View attachment 130815
View attachment 130812
View attachment 130813

#25 ·
Użyłem Shooter's Choice, a następnie starego noża z stałym ostrzem, jeśli brud jest gruby i zapieczony

• Like
Reactions: troutbum1
#29 ·
Moje czoki zwykle gromadzą plastikowe osady z przybitek, których usunięcie wymaga pewnej siły. Wydaje się, że ten materiał po prostu nie gromadzi się w lufach. Po wyczyszczeniu luf wyjmuję czoki, aby dokładniej wyszorować je szczotkami i rozpuszczalnikiem, aż do całkowitego usunięcia plastikowych zanieczyszczeń. Przy okazji czyszczę gwinty, ponownie nakładam na nie smar i mocno osadzam je z powrotem w lufie.