Shotgun Forum banner

Franchi Alcione 12

300 views 3 replies 4 participants last post by  twohigh  
#1 · (Edited)
Właśnie kupiłem nowy O/U (powyżej). Ser. # 6011xxx. Lufa 28" Eżektory i pojedynczy selektywny spust. Jeszcze z niego nie strzelałem, ale chcę go przejrzeć, wyczyścić i nasmarować. Pytanie jednak, przedramię bardzo trudno założyć z powrotem, prawie boję się, że je siłuję (nie chciałem go złamać), ale udało się je założyć. Łatwo wchodzi na lufę, gdy jest zdjęte z komory zamkowej. Jakieś sugestie? Chciałbym również ustalić datę produkcji i wysłałem e-mail do Franchi, ale wszelka pomoc będzie mile widziana. Dzięki.

#2 ·
Przyjaciel ma ten sam pistolet… bardzo ładny pistolet polowy z doskonałym drewnem
Używałem go i rozkładałem kilka razy, nigdy tak naprawdę nie zauważyłem problemu
Miałem ten sam problem z innym pistoletem i po kilkudziesięciu razach sam się rozwiązał.

Jeśli pistolet leżał przez jakiś czas, drewno mogło trochę spuchnąć. Nie wiesz, jak i w jakich warunkach był przechowywany. Po prostu przechowywałbym go w suchym miejscu i nadal używał.

#3 ·
Spróbuj tego: oprzyj przedramię na broni, a gdy żelazo zetknie się ze sworzniem lufy, pociągnij lub popchnij zwalniacz, aby "otworzyć" i trzymając go "otwartego", wepchnij przedramię na miejsce. Teraz, wciąż trzymając zwolnienie przedramienia "otwarte", użyj drugiej ręki, aby docisnąć drewno przedramienia mocno do luf, a następnie zwolnij dźwignię/tłok. W tym momencie może być konieczne użycie niewielkiego nacisku, aby zamknąć dźwignię/tłok zwalniający.
Mam więcej niż jedną strzelbę wymagającą tej techniki.
Kentuckycook

#4 ·
Mam jeden z numerem seryjnym 521XXXX, który kupiłem nowy w 1999 roku. To świetna strzelba polowa, która nie sprawiała mi żadnych problemów. Przednia część mojej zawsze była trochę trudna do usunięcia i ponownego założenia. Bardzo ciasna. Te strzelby są tak skonstruowane, że lufy są wymienne, w tym również lufy 20 ga. Z tego, co rozumiem, i mogę się mylić, ta wymienność jest możliwa w tych strzelbach dzięki tej trzeciej sprężynie w przedniej części, która utrzymuje wszystko ładnie i ciasno. Jeśli spojrzysz na swoją przednią część, zobaczysz dwie sprężyny wyrzutnika po każdej stronie przedniej części, a pośrodku przedniej części znajduje się krótka, ale cięższa sprężyna. Niezależnie od tego, czy moje myślenie o tej trzeciej sprężynie jest słuszne, czy błędne, to dobra strzelba i będziesz się nią cieszyć. Była moim ulubionym wyborem do polowań na ptactwo górskie i wodne. Po prostu tak dobrze do mnie pasuje.