Shotgun Forum banner

Naprawa otworu na kołek do zawiesia

911 views 14 replies 11 participants last post by  Gunner 21  
#1 ·
Kupiłem Berettę AL391 12 ga, która miała w kolbie zaczep na pasek. Nie potrzebuję paska na broni, a zaczep uważam za brzydki. Usunąłem zaczep i pozostała mi dziura, którą muszę naprawić. Myślałem o użyciu mosiężnego pręta i ukształtowaniu/wypolerowaniu go i włożeniu w otwór, aby dodać fantazyjną wtyczkę, jednak oryginalny otwór był wywiercony mimośrodowo i dlatego musiałbym powiększyć otwór, aby wtyczka wyglądała symetrycznie, czego nie chcę robić. Myślałem również o kupnie kawałka mosiądzu/miedzi/srebra/itp. i inkrustowaniu go w kolbie, jednak myślę, że to byłoby trochę ponad moje możliwości. Dlatego uważam, że pozostało mi wypełnienie otworu szpachlą do drewna, bejcowanie i wtopienie w wykończenie. Czy ktoś ma jakieś sugestie dotyczące produktów, których używał w przeszłości z dobrymi wynikami? Odnawiałem kolbę za pomocą Timberluxe i poprawiałem kolbę za pomocą Tru-Oil, więc znam te produkty. Szukam raczej dobrej opcji dla wypełniacza, który można bejcować.

Oto kilka zdjęć otworu. Poza otworem kolba jest w naprawdę dobrym stanie jak na 23-letnią broń, zaledwie kilkoma drobnymi śladami zużycia i wgnieceniami. Uszkodzenie jest maksymalnie w zakresie 3/8-1/2". Tak naprawdę nie chcę ponownie wykańczać całej kolby, ale to może być kolejna opcja.

Jeśli masz zdjęcia jednej z podobnych napraw, chciałbym je zobaczyć.

#2 ·
Użyłbym kawałka drewnianego kołka, który ciasno pasuje do otworu, a następnie szpachli do drewna (gdy kołek jest jeszcze w otworze), aby wypełnić przestrzeń wokół kołka. Następnie odciąłbym kołek równo z powierzchnią i nałożył szpachlę do drewna na odcięty koniec. Wszystko wygładzić, a następnie użyć bejcy Birchwood Casey Stick lub True-Oil.

#15 ·
Użyłbym drewnianego kołka, który ciasno pasuje do otworu, a następnie wypełniacza do drewna (gdy kołek jest jeszcze w otworze), aby wypełnić przestrzeń wokół kołka. Następnie odciąłbym kołek równo i dodał wypełniacza do drewna na odcięty koniec. Wszystko wygładzić, a następnie użyć bejcy Birchwood Casey Stick lub True-Oil.
Proszę bardzo!! (y)

#3 ·
Nigdy nie rozumiałem molestowania kołków do zawiesia. Niedawno kupiłem niestandardowy karabin, który został zamówiony z 15-calowym LOP. Zamierzam skrócić go do 13,5 cala LOP. Pozostawia otwór na kołek 1/2 cala od palca i nie wygląda dobrze. Zamierzam wypełnić go szpachlą do drewna i znaleźć jakiś dekoracyjny wkręt, aby zakryć otwór. Po prostu mówię, to opcja.

#4 ·
Wybij otwór frezem walcowym i wypełnij go kołkiem toczonym na tokarce, zorientowanym tak, aby usłojenie kołka było w tym samym kierunku co usłojenie materiału. Następnie wyrównaj kołek do materiału i wykończ. Wszystko poniżej tego będzie wyglądać na chałturę.

#5 ·
Wybij otwór frezem walcowym i wypełnij go kołkiem toczonym na tokarce, zorientowanym tak, aby usłojenie kołka było w tym samym kierunku co usłojenie materiału. Następnie wyrównaj kołek z materiałem i wykończ. Wszystko poniżej tego będzie wyglądało na fabricobble.
Brzmi niesamowicie, jednak nie posiadam frezu walcowego ani tokarki, tylko kilka elektrycznych narzędzi ręcznych i innych narzędzi ręcznych.

#6 ·
Ostrożnie wywierciłbym to nowym, ostrym wiertłem, a następnie wypełnił żywicą epoksydową. Wyszlifuj do konturu. Będzie wyglądać tak, jak powinno tam być. Dodaj kolor do żywicy epoksydowej, jeśli chcesz. Może nie trzeba będzie wchodzić głęboko, może 1/8 cala.

#7 ·
KSJayhawk, biorąc pod uwagę Twoje ograniczenia (i nie mam nic przeciwko Tobie;)), sugeruję wypełnienie otworu do poziomu nieco poniżej powierzchni za pomocą kołka. Następnie wybierz kształt geometryczny, okrąg, owal, romb itp. Użyj małego dłuta lub noża typu exacto, aby usunąć kształt na głębokość około 1/16 cala.
Wymieszaj trochę Acra-glas, JB Weld lub innej dobrej żywicy epoksydowej z czarnym barwnikiem (tak czarnym, jak to możliwe). Wypełnij wycięcie, pozostaw do utwardzenia i ostrożnie spiłuj do linii wyjściowej bardzo drobnym pilnikiem i wypoleruj.
Będzie wyglądać jak inkrustacja z rogu.

Używając tego samego procesu, naprawiłem wiele starych nakładek na kolby i nosków.

#8 ·
Próba zrobienia tego wiertłem spowoduje tylko jeszcze gorzej wyglądający, rozwiercony otwór. Chyba że najpierw go czymś wypełnisz, A POTEM wywiercisz, frez trzpieniowy jest jedyną rzeczą, która pozostawi po sobie ostry, okrągły otwór.

#11 ·
Może najpierw spróbujmy prostego sposobu. Wypełnij otwór wypełniaczem. Częściowo wypełniłbym go żywicą epoksydową, a następnie użyłbym kolorowego szelaku w sztyfcie. Wygładź dobrze wypełniacz i lekko przeszlifuj, nie naruszając zbytnio otaczającego obszaru. Weź ostre, spiczaste narzędzie, takie jak szpilka, i zarysuj wzór słojów, podobny do otaczającego drewna. Użyj pędzla i pomaluj plamę bejcą, aż będzie pasować. Cienkie warstwy. Suszyć pomiędzy. Nałóż warstwę wykończenia na obszar.

Jeśli to nie zadziała wystarczająco dobrze, możesz przejść do bardziej agresywnych pomysłów powyżej. Podoba mi się pomysł owalnego trzonu.

#12 ·
Cóż, w końcu udało mi się dokończyć naprawę. Trochę narzędzi ręcznych, trochę czasu i trochę cierpliwości i myślę, że wyszło całkiem nieźle. Zdecydowanie nie jest to praca na poziomie profesjonalnym i użyłem czarnej żywicy epoksydowej, aby pomóc wypełnić miejsca, w których mój otwór nie był dokładnie takiego samego kształtu jak mosiężna płyta.

Oto kilka zdjęć. Zdecydowanie wygląda lepiej niż dziura.