Mam Fausti DEA sport.
Zalety - Regulowana baka, wkręcane czoki, bardzo dobrze zbudowany, ładnie się buja i jest bardzo dobrze wyważony na zawiasie.
Wady - Chciałbym, żeby strzelił z 32” i 30”, ale nie były dostępne, więc wszedłem w to na ślepo (moja wina) 32” jest trochę długi, a przedłużone czoki sprawiają, że jest trochę nieporęczny. Zamówiłem kilka czoków Briley i podobają mi się o wiele bardziej.
Próba zdobycia fabrycznych czoków jest uciążliwa, ponieważ są to czoki Techno lub coś w tym rodzaju i nie są łatwo dostępne, co skutkowało moim zakupem od Briley.
Lufy wydają się moim zdaniem trochę cienkie, trochę więcej mięsa by im nie zaszkodziło, to znaczy, że jest to dedykowana broń tarczowa, a nie broń polowa.
Co prowadzi mnie do mojej największej skargi, żebra, zdecydowanie nie jest podniesione, a nawet wydaje się być żebrem bagiennym. Zlecę montaż innego, wyższego żebra.
Ogólnie rzecz biorąc, to dobra broń do strzelania, która potrzebowała tylko trochę więcej przemyślanego projektu, aby była bronią tarczową. Zdecydowanie ją zachowam i będę z niej strzelał, ale chcę wypróbować Fabarm SxS, gdy będzie bardziej dostępny.